Het verhaal achter de duurzame Veja sneakers

Het Franse modehuis Veja staat bekend om haar duurzame sneakers. De oprichters, Sebastien Kopp en Francois-Ghislain Morillion hadden aanvankelijk een non-profit organisatie opgezet. Toen ze op bezoek gingen in kleding en voedsel fabrieken in Zuid Amerika, Azië en Australië, raakten ze geïnspireerd voor Veja sneakers. Tijdens dit bezoek waren ze uiterst bezorg over de fabricage toestanden in de fabrieken.

Een nieuw soort sneaker

Veja is in 2005 opgericht in Frankrijk. Drie jaar na het oprichten van de non-profit organisatie die zich bezighield met bedrijfsmatige sociale verantwoordelijkheid. Het doel van het bedrijf was om samen te werken met ethisch handelende leveranciers, en producten enkel van ecologisch verantwoorde materialen te maken. Met hun schoen wilden ze de creatie van een populair product opnieuw interpreteren.

Duurzame materialen

Het paar ging op zoek naar duurzame leveranciers. Ook wanneer de prijzen van duurzaam geproduceerde producten hoger waren dan de reguliere prijs, kozen ze voor de duurzame optie. Zo maken ze gebruik van ecologisch katoen dat op zo’n manier wordt gegroeid dat het voedingsstoffen teruggeeft aan de bodem in plaats van deze enkel te verbruiken. Ook kiezen ze voor producten waar bij geen sterke chemicalieën worden gebruikt. Zo dragen Sebastien en Francois bij aan de srijd tegen ontbossing.

Plastic flessen

Om hun schoenen te maken gebruikt Veja ook gerecyclede plastic flessen. Daarmee wordt een waterproof laag gemaakt voor sommige modellen. De flessen worden verzameld in de Braziliaanse straten van Rio de Janeiro en Sao Paulo, waar veel zwerfvuil op straat ligt.

Eerlijke prijs

Het is dan ook niet vreemd dat Veja sneakers dames en Veja heren iets duurder zijn dan een reguliere sneakers. De prijzen liggen tussen de honderd en tweehonderd euro. Ondanks deze relatief hoge prijs, is de verkoop van de schoen sinds 2015 met vijftig procent gestegen.

Go green

En dat komt natuurlijk door het aantrekkelijke achtergrond verhaal. Waar een klant misschien aanvankelijk een schoen op uiterlijk beoordeelt, maakt bij deze schoen de herkomst veel uit voor de verkoop. Het model van de schoen is geïnspireerd op vintage volleybal schoenen. Daarnaast heeft de schoen een kenmerkend “V” logo van Veja. Meestal zijn de schoenen wit met een felle kleur V, maar de kleuren zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar. Met de hoge prijs van de schoen wordt teven overconsumptie tegen gegaan. Een groot maatschappelijk probleem.

De Veja sneaker is dus niet zo maar een schoen. Wie een Veja schoen draagt, laat zien dat hij of zij geeft om een eerlijk productieproces en een groene herkomst van het product. En dat is de prijs driedubbel waard.

Berichten gemaakt 11

Geef een reactie

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven